Wat gebeurt er met je als het pikdonker wordt in de repetitieruimte of concertzaal?
Wanneer het oog (visuele input) tijdelijk afwezig is, verschuift uw aandacht onvermijdelijk naar de overige zintuigen: gehoor, tast, reuk en smaak. Deze verschuiving heeft ingrijpende gevolgen voor de manier waarop je naar muziek luistert, de manier waarop je je eigen instrument en je medespelers ziet, de manier waarop je met het publiek omgaat.
Je wordt gedwongen je comfortzone te verlaten. Een uitdaging die in het begin onoverkomelijk lijkt, verandert in een totaal nieuwe ervaring: je aandacht verschuift van wat je niet kunt doen naar een intensere waarneming van lichaam, geluid, ruimte en medespelers.
Ik ben pianist en blind sinds mijn geboorte. Ik ben al lang gefascineerd door de vraag hoe musici gebruik maken van hun vijf zintuigen – in hun kunstvorm, die op het eerste gezicht vooral op het oor gericht lijkt te zijn! Welke „hulpmiddelen“ kunnen hen helpen een nieuw, zeer persoonlijk evenwicht te ontdekken tussen horen, zien en voelen? Mijn „Musical Dark Lab“ biedt een origineel, holistisch kader om deze vragen te beantwoorden.
Elke leerling krijgt een slaapmasker. De repetitieruimte wordt volledig verduisterd zodat de leerlingen hun instrument, microfoon, partij, collega’s, leraar, visuele muzikale aanwijzingen of het publiek, niet kunnen zien.
Omdat ik blind ben en op mijn andere zintuigen ben aangewezen, kan ik me makkelijk vrij door de ruimte bewegen en adequaat en gevoelig reageren op de behoeftes en vragen van de individuele cursisten.
In het kader van mijn werk met verschillende ensembles op conservatoria en musici met heel diverse muzikale achtergronden die elkaar tijdens mijn workshops ontmoeten, ervaar ik de positieve resultaten van mijn Musical Dark Lab aanpak in de praktijk: een nieuwe, bewustere benadering van het eigen instrument, een diepere (zelf)perceptie van de deelnemers en als gevolg daarvan, een aanzienlijk verhoogd niveau van concentratie tijdens het individuele oefenen en tijdens repetities of concerten.
De blinde pianist Thomas Böttcher (1977) studeerde Latin piano en jazzcompositie/arrangeren aan de Hogeschool voor de Kunsten „Codarts“ in Rotterdam. Hij heeft een Master of Arts in compositie en geeft sinds 2005 les aan „Codarts“ als docent voor Latin piano, vrij pianospel/applied harmony, als ensembleleider en répétiteur.
Als pianist en componist/arrangeur en medeoprichter van het latin-jazz kwintet „Viento Terral“ en de salsaband „Seis en Salsa“ heeft Böttcher samengewerkt met gerenommeerde artiesten uit de internationale salsa- en latin-jazzscene, zoals Nueva Manteca, de zanger Luisito Rosario, de Mambísimo Big Band, Grammy Award winnares en multi-instrumentaliste Linda Briseño, trompettiste Maite Hontele en ook met jazz- en klassieke ensembles zoals het New Israeli Vocal Ensemble en het Bonn Beethoven Orkest.
Als gevoelig begeleider en liedjesschrijver werkt Böttcher met zangers van verschillende kleur en beweegt hij zich met gemak en rijkdom aan kleuren tussen genres: van salsa/Latin jazz en Brazilië tot cabaret en chanson. Böttcher woont sinds 2016 in Keulen.
De workshop kan in verschillende formaten worden geboekt. Als u geïnteresseerd bent, neem dan per e-mail contact met ons op.